Podczas pracy Dominik Sudoł - członek stowarzyszenia Eko-Inicjatywa, miłośnik i amator historycznych odmian drzew owocowych zachęcał do pielęgnacji sadów, odkrywania dawnych odmian, przekonywał o zaletach jabłek nie powodujących alergii, bez stosowania środków chemicznych.
Przepis na 80 litrów soku jabłkowego w 3 godziny – 1. Zebrać 350 kg jabłek (my mieliśmy spady - malinówki i małe kwaskowate z jeszcze nie odkrytą nazwą). 2. Jabłka umyć i wykroić z nich zgniłe części. 3. Zmielić w rozdrabniaczu. 4. Wycisnąć sok w prasie hydraulicznej. 5. Jak najwięcej soku wypić na miejscu a resztę pasteryzować w kotach i przelewać do słoików lub butelek. 6. Zrobić własną naklejkę i schować do spiżarni. Tak pokrótce wyglądały niedzielne warsztaty tłoczenia jabłek z historycznych odmian żuławskich sadów. Pomagał mu w tym Patryk Jurkiewicz - wolontariusz Stowarzyszenia Eko-Inicjatywa. Kilkudziesięciu uczestników warsztatów mogło zabrać ze sobą wyciśnięty sok i popróbować dowoli pysznego produktu. Zapraszamy ponownie do Żuławskiego Parku Historycznego za rok na publiczne wyciskanie soku. W najbliższy piątek i sobotę 25-26 października 2013r. polecamy IV Międzynarodową Konferencję i Warsztaty Misja: BIORÓŻNORODNOŚĆ 2013. „Dawne odmiany roślin uprawnych i rasy zwierząt gospodarskich – rolnicza różnorodność biologiczna krok w przyszłość. Więcej>> Galeria>>