Zapraszamy do wspólnego tłoczenia soku z żuławskich, historycznych odmian jabłoni 5 października 2014 r. od godz. 10:00 do 15:00 w Żuławskim Parku Historycznym. W trakcie warsztatu uczestnicy poznają tradycyjną procedurę tłoczenia soku jabłkowego.
Każdy z uczestników będzie miał okazję własnoręcznego wytłoczenia smakowitego soku z historycznych odmian jabłoni rosnących na Żuławach. Warsztat poprowadzi Dominik Sudoł ze Stowarzyszenia EkoInicjatywa Kwidzyn, miłośnik i amator historycznych odmian drzew owocowych. Spotkanie będzie również okazją do dyskusji nad poważnym problemem zanikania na Powiślu i Żuławach tradycyjnych sadów przydomowych. Jeżeli cenicie produkty wysokiej jakości, przepełnione aromatem, wspaniałym naturalnym smakiem, ten warsztat jest dla Was. Podczas warsztatu będzie możliwość zakupienia świeżo wytłoczonego soku. Będzie ciekawie, smacznie i ekologicznie.