Kulinaria żuławskie Artura Wasielewskiego to książka po raz pierwszy przedstawiająca kompleksowo tło historyczne kuchni żuławskiej i najważniejsze przepisy głównie przedwojennej kuchni pozbierane z książek kucharskich, opowieści dawnych mieszkańców Żuław, lokalnej prasy i opracowań historycznych.
Prezentacji wydawnictwa towarzyszył konkurs na przyprawianie zupy śliwkowej wykonanej przez autora książki. Do konkursu stanęli Jacek Michalski - Burmistrz Nowego Dworu Gdańskiego, Mariola Mika – Kierownik Żuławskiego Parku Historycznego, Andrzej Kasperek – konsultant regionalny Kulinariów żuławskich, Leszek Sarnowski – Redaktor Naczelny kwartalnika Prowincja, rywalizację wygrała Mariola, która w nagrodę przyprawiała zupę dla wszystkich uczestników spotkania. Dopełnieniem uczty były wykonane wg przepisów z książki potrawy: Willa Restauracja Joker – wieprzowina w kapuście, Cedrowy Dworek – naleśniki strażnika wałowego i żuławski smalec z gęsi, Bar Kaper – klopsy królewieckie w wersji z kaparami i anchois. Wszystkie potrawy udane i godne polecenia – czekamy kiedy niektóre z nich pojawią się na stałe w żuławskich domach i restauracyjnych jadłospisach.
W tak uroczystej i smakowitej oprawie wręczyliśmy nagrody w konkursie Skarbiec Nalewek Żuławskich. Na konkurs zgłoszono 30 nalewek. Komisja w składzie: przewodniczący Artur Wasielewski oraz Jerzy Domino i Krzysztof Jaworski nagrodziła następujące nalewki:
1 miejsce
Pani Maria Bernacka – miodowo malinowa nalewka żony strażnika wałowego. Skład: maliny z przydomowego ogródka, miód z żuławskiej pasieki, spirytus. Rok wykonania 2014.
2 miejsce
„Stowarzyszenie Wierzba” – nalewka janowska głogówka. Skład: bardzo dojrzałe owoce głogu, goździki, cynamon, cukier, spirytus. Rok wykonania 2014.
3 miejsce
Mariusz Dobek - nalewka sosnowa z Mierzei. Skład: pędy sosny, cukier, spirytus. Rok wykonania 2012.
Wyróżnienia:
Wojciech Suchanek - nalewka z kwiatu dzikiego bzu z brzegu Wisły. Skład: dojrzewający kwiat dzikiego bzu, limonka, miód lipowy, spirytus. Rok wykonania 2014.
Beata Opitz – nalewka gruszkówka nowodworska. Skład: gruszki, cukier, wódka. Rok wykonania 2013.
Mariusz Dobek – nalewka dziki z Kmiecina. Skład: owoce czarnego bzu, cukier, spirytus. Rok wykonania 2013.