Zapraszamy na smakowite chwile z książką Artura Wasielewskiego 19 lutego 2015 r. o godz. 18.00 do Sali Dwukolumnowej Żuławskiego Parku Historycznego. Będzie można podziwiać efekt kilkuletniej pracy nad zbieraniem i opracowywaniem dla współczesnego smakosza przepisów kulinarnych.
Niemal po 70-ciu latach kuchnia żuławska wraca do równowagi a my możemy ją dalej świadomie pielęgnować i rozwijać. Czeka Państwa wiele zaskakujących odkryć a przede wszystkim fakt, że kuchnia żuławska ma swoje charakterystyczne cechy. Niektóre z nich nie będą nam obce, bowiem od zawsze kuchnia żuławskich gospodarzy mieszała się ze smakami, które na te tereny przynosili nowi przybysze – polscy pracownicy sezonowi czy osadnicy przybyli na Żuławy po 1945 roku. W opracowaniu znajdziemy przepisy budzące, szczególne w młodym pokoleniu, grozę np. kiełbasa płuckowa czy zdziwienie np. ślepa zupa rybna czyli nowodworska zupa rybna bez ryb… Równie ciekawe jest odkrycie określenia, którego dawniej używano w regionie, by wyrazić prawdziwie dobrą jakość – mawiano na Żuławach, że coś jest dobre jak kiełbasa mennonicka… Zapraszamy więc Państwa na kiełbasę mennonicką bez kiełbasy - cokolwiek to znaczy. Będą konkursy, gdzie nagrodą będzie książka i zawody w przyprawianiu potraw…