Kulinaria żuławskie Artura Wasielewskiego to książka po raz pierwszy przedstawiająca kompleksowo tło historyczne kuchni żuławskiej i najważniejsze przepisy głównie przedwojennej kuchni pozbierane z książek kucharskich, opowieści dawnych mieszkańców Żuław, lokalnej prasy i opracowań historycznych.

Prezentacji wydawnictwa towarzyszył konkurs na przyprawianie zupy śliwkowej wykonanej przez autora książki. Do konkursu stanęli Jacek Michalski - Burmistrz Nowego Dworu Gdańskiego, Mariola Mika – Kierownik Żuławskiego Parku Historycznego, Andrzej Kasperek – konsultant regionalny Kulinariów żuławskich, Leszek Sarnowski – Redaktor Naczelny kwartalnika Prowincja, rywalizację wygrała Mariola, która w nagrodę przyprawiała zupę dla wszystkich uczestników spotkania. Dopełnieniem uczty były wykonane wg przepisów z książki potrawy: Willa Restauracja Joker – wieprzowina w kapuście, Cedrowy Dworek – naleśniki strażnika wałowego i żuławski smalec z gęsi, Bar Kaper – klopsy królewieckie w wersji z kaparami i anchois. Wszystkie potrawy udane i godne polecenia – czekamy kiedy niektóre z nich pojawią się na stałe w żuławskich domach i restauracyjnych jadłospisach.

W tak uroczystej i smakowitej oprawie wręczyliśmy nagrody w konkursie Skarbiec Nalewek Żuławskich. Na konkurs zgłoszono 30 nalewek. Komisja w składzie: przewodniczący Artur Wasielewski oraz Jerzy Domino i Krzysztof Jaworski nagrodziła następujące nalewki:

1 miejsce
Pani Maria Bernacka – miodowo malinowa nalewka żony strażnika wałowego. Skład: maliny z przydomowego ogródka, miód z żuławskiej pasieki, spirytus. Rok wykonania 2014.

2 miejsce
„Stowarzyszenie Wierzba” – nalewka janowska głogówka. Skład: bardzo dojrzałe owoce głogu, goździki, cynamon, cukier, spirytus. Rok wykonania 2014.

3 miejsce
Mariusz Dobek - nalewka sosnowa z Mierzei. Skład: pędy sosny, cukier, spirytus. Rok wykonania 2012.

Wyróżnienia:

Wojciech Suchanek - nalewka z kwiatu dzikiego bzu z brzegu Wisły. Skład: dojrzewający kwiat dzikiego bzu, limonka, miód lipowy, spirytus. Rok wykonania 2014.

Beata Opitz – nalewka gruszkówka nowodworska. Skład: gruszki, cukier, wódka. Rok wykonania 2013.

Mariusz Dobek – nalewka dziki z Kmiecina. Skład: owoce czarnego bzu, cukier, spirytus. Rok wykonania 2013.

Galeria zdjęć>>

Stowarzyszenie Miłośników Nowego Dworu Gdańskiego
Klub Nowodworski
ul. Kopernika 17
82-100 Nowy Dwór Gdański
tel. 55 247 57 33
fax 55 247 57 33
e-mail: biuro@klubnowodworski.pl

NIP: 578-11-21-846